lauantai 21. tammikuuta 2012

Guggenheim ja Kulttuuripääkaupunki

Kaikilla näyttää olevan vakaa mielipide Guggenheimista – puolesta tai vastaan. Olin itse pitkään ilman mielipidettä, koska en katsonut olevani tarpeeksi perehtynyt taloudellisiin ym. seikkoihin (enkä ole vieläkään).
Onhan se totta, että mitä enemmän taidetta ylipäänsä on esillä, senparempi. Ja että ulkomaisen taiteen näkeminen Suomessa entistä laajemmin on aina kivaa. Rahaa on kuitenkin aina rajallisesti, ja jo olemassa olevat, vähemmän seksikkäät organisaatiomme tekevät jo hyvää työtä.

Kollegani Juha-Pekka Väisäsen 21.1.2012 julkaistu hieno kirjoitus HS:n Mielipiteissä kiteytti ja vahvisti oman kantani: Väisänen kysyy, entä jos Helsinki sitoutuisikin tarjoamaan 20 vuodeksi tilan taiteilijoiden hallinnoimaksi työ- ja näyttelytilaksi (vrt. Guggenheimin lisenssi). Hän kirjoittaa: "Näin meillä olisi toisenlainen taidemuseo, joka olisi kuin elävä organismi ja muuttaisi taiteilijoiden tahdosta muotoaan". Tuon museon osaksi haluaisin minakin!

Taloudellinen eliitti ajaa Guggenheimia raivokkaasti – siksi onkin vaikea olla näkemättä yhteyttä Turun kulttuuripääkaupunkivuonna nähtyyn oireiluun: paikalliset taiteilijat kelpaavat kyllä tuottamaan pikkutapahtumien sisältöä, mutta suuret ja tärkeät jutut annetaan ulkopaikkakuntalaisille tai -maalaisille. Paikallisia taiteilijoita ei ymmärretä alueen hyvinvoinnin rakentajina vaan kakkosluokan tekijöinä, joihin ei täysin voi luottaa ja joista ei uskalleta olla ylpeitä. On ostettava jo maailmalla kannuksensa ansainneita tekijöitä, jotta voidaan olla varmoja ”laadusta”. Kaikki kunnia näille tähdille, mutta kyllä paikkaan sitoutuneet tekijät ovat kaupungille aivan eri tavalla arvokkaita kuin ostetut vieraat.

Ymmärrän kulttuuripääkaupunkivuoden kulttuurin näyteikkunana - sekä muulle maailmalle (tällaista kulttuuria Turussa tehdään!) että kaupungin omille, varsinkin vähemmän kulttuuripalveluja arjessaan käyttäville asukkaille. Erilaista ohjelmaa on ollut mieletön määrä, sekä turkulaisten ja ulkopuolisten toteuttamana (olinhan myös itse mukana, ja kaiken natinan lomassa kiitänkin Turkua työtilaisuudesta), mutta olen kyllä taipuvainen ajattelemaan, että esim. kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset eivät palvelleet paikallista kulttuurielämää niin hyvin, kuin olisivat voineet. Uskon, että avajaiset olisi pystytty järjestämään turkulaisin voimin, ja mikä olisikaan tuonut parempaa medianäkyvyyttä turkulaiselle kulttuurille. Lisäksi omin voimin tehdyistä avajaisista olisi välittynyt viesti: Tällaista me osaamme! Olemme ylpeitä kaupunkimme taiteesta ja taiteilijoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti